Web Analytics
Skip to main content

Diabetes spreekuur

Bij diabetes mellitus is het bloedsuikergehalte in het bloed te hoog. Bij mensen met diabetes kan op den duur beschadiging van de bloedvaten en het zenuwweefsel ontstaan met o.a. hart- en vaatziekte als gevolg. We streven naar een normale bloedsuiker om de kans op klachten en complicaties te verminderen. Alleen voor mensen met diabetes type 2 is begeleiding in de huisartsenpraktijk mogelijk.

Klachten
Wanneer uw bloedsuiker te hoog is, kunt u last krijgen van dorst, vaak moeten plassen en moeheid. Soms wordt het zicht plotseling minder. Andere klachten die kunnen voorkomen zijn jeuk, slecht genezende wondjes en infecties van de huid. Indien diabetes in uw familie voorkomt is het risico groter dat u dit zelf ook krijgt.

Complicaties
Wanneer diabetes langer bestaat kunnen complicaties optreden, zoals: pijn en tintelingen in armen en benen, slechter zien, pijn op de borst, voet- en loopproblemen en seksuele stoornissen. Behandeling van de diabetes kan de kans hierop verminderen.

Adviezen
Voor mensen met diabetes is een gezonde leefwijze van groot belang. Dat betekent gezond eten, zo nodig afvallen, regelmatige lichaamsbeweging en niet roken. Op deze manier maakt u de kans op complicaties veel kleiner. De Physician Assistant en praktijkondersteuner zijn speciaal opgeleid om u hierin te begeleiden.

Voeding
Voeding is bij diabetes van groot belang.
Let daarbij op de volgende punten:

  • suiker mag, maar wees matig
  • eet regelmatig
  • neem magere producten
  • eet vezelrijk
  • vervang producten met verzadigd vet door producten met onverzadigd vet.

Medicijnen
Indien ondanks opgevolgde adviezen de bloedsuiker te hoog blijft dan kunt u tabletten gebruiken om de bloedsuiker te verlagen. Als deze onvoldoende helpen, dan zult u insuline moeten gaan gebruiken. Ook bij insulinetherapie kunnen wij u in de huisartsenpraktijk begeleiden.

Controle bij diabetes
Om te streven naar een normale bloedsuiker is het van belang dat u regelmatig –elke 3 maanden- voor controle komt. Zo kan de behandeling zo nodig op tijd worden aangepast. Verder wordt er aandacht besteedt aan een gezonde leefwijze en hoe dit in te passen in uw leven. Wij vinden het van belang dat u de huisarts jaarlijks bezoekt in verband met uw diabetes.

Voor meer informatie
Links m.b.t. diabetes mellitus type 2:

  • Dokterscentrum Wijchen

  •  024-6455100

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.