Astma bij kinderen
In het Dokterscentrum Wijchen is er speciaal aandacht voor kinderen met luchtwegklachten en (mogelijk) astma. Op jonge leeftijd is het vaak nog niet betrouwbaar vast te stellen of een kind astma heeft. Klachten zoals langdurig hoesten, piepen en benauwd zijn, worden dan benoemd als Bronchiale hyperreactiviteit (BHR). Het hebben van een allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen kan een extra aanwijzing zijn voor BHR, evenals het voorkomen van astma of allergie in de familie. Een kind kan ook last hebben van slijm in de luchtwegen. U kunt bij de ademhaling brommende, zagende of pruttelende geluiden horen. Uw kind kan soms wekenlang hoesten, vooral ’s nachts. Het ademhalen kost veel moeite en uw kind raakt gauw uitgeput. Voor baby’s met astma kan een huilbui al vermoeiend zijn. Kleuters worden vaak hangerig en lusteloos. Kinderen kunnen vaak hun vriendjes niet bijhouden bij het rennen of fietsen. Veel jonge kinderen hebben deze verschijnselen, maar niet alle kinderen hebben astma. Vaak is pas vanaf het zesde levensjaar goed uit te zoeken of uw kind wel of geen astma heeft.
Controles
Het is van belang om aandacht te hebben voor deze luchtwegklachten, om langdurige problemen als vermoeidheid en minder goed functioneren in het algemeen tegen te gaan. Wij doen dit door naast ruime aandacht voor de medische aspecten, goede voorlichting aan ouders en kinderen te geven met betrekking tot prikkels, allergie en gezonde leefstijl. Vaak is het verstandig om nader onderzoek naar allergie te verrichten (bloedonderzoek). Vanaf de leeftijd van 6 jaar is het mogelijk om, door middel van een longfunctietest (met speciale kindermodule) de diagnose astma te stellen. Wij vinden het van belang dat kinderen met astma, welke ontstekingsremmende medicijnen gebruiken, minimaal 2 keer per jaar op controle komen, waarbij het bespreken van de eventuele klachten, een longfunctietest, controle van de medicatie, inhalatietechniek en informatie en voorlichting aan bod komen. Deze controles vinden plaats bij Marjolein Hagemeijer. Zij heeft als Physician Assistant dit tot haar aandachtsgebied gemaakt.
Adviezen
Rook nooit in de omgeving van kinderen met astma en zeker niet bij hen thuis. Als u weet voor welke prikkels uw kind gevoelig is, kunt u die proberen te vermijden. Een allergietest kan aantonen of bepaalde allergische prikkels bij uw kind een rol spelen. Soms is het nodig om een huisdier weg te doen. Soms helpt het om de slaapkamer van uw kind zo aan te passen dat er minder huisstofmijt is. Als uw kind bij inspanning benauwd wordt, betekent dat niet dat het lichamelijke activiteit moet vermijden. Juist bij kinderen met astma is lichaamsbeweging belangrijk.
Hoe gaat het verder?
Kinderen met astma moeten vaak meerdere jaren ontstekingsremmers gebruiken. Als uw kind voor het eerst ontstekingsremmers krijgt, controleren we na twee of vier weken hoe het gaat. Werkt het middel goed, dan wordt uw kind om de drie tot zes maanden gecontroleerd. Soms lukt het om de medicijnen af te bouwen, maar als de benauwdheid regelmatig terugkomt, dan blijven ontstekingsremmers of combinatiemiddelen nodig. Als uw kind alleen kortwerkende luchtwegverwijdende middelen gebruikt, dan wordt het eens in de drie of zes maanden gecontroleerd. Bij bijna de helft van de kinderen met astma verdwijnen de klachten rond de puberteit. Bij een aantal komen de klachten echter op latere leeftijd weer terug.
Neem contact op als de klachten niet verminderen of als uw kind problemen heeft met de medicijnen. Neem de medicijnen altijd mee als u naar de praktijk komt. Dan kunnen we bekijken hoe goed uw kind met inhalatie-apparaatjes kan omgaan.
Meer informatie?
Kijk voor meer informatie over astma op de site van het Astma Fonds: www.longfonds.nl