Astma
Astma-spreekuur in het Dokterscentrum Wijchen
Wat is astma?
Astma is een aandoening van de luchtwegen (in de longen). Normaal zijn de luchtwegen wijd genoeg om gemakkelijk in- en uit te ademen. Bij astma zijn de luchtwegen van tijd tot tijd vernauwd. Er kan minder lucht doorheen, het ademen gaat moeilijker en u wordt benauwd.
Wat zijn de verschijnselen?
U kunt last hebben van benauwdheid en slijm in de luchtwegen. De ademhaling kan gepaard gaan met piepen, brommen of pruttelen. Het kan zijn dat u wekenlang moet hoesten, vooral s nachts. Periodes waarin u veel moet hoesten kunnen steeds weer terugkomen. Doordat het ademhalen moeite kost, kunt u zich moe voelen. Uw conditie kan achteruit gaan, waardoor sporten zwaarder is dan voorheen.
Hoe ontstaat astma?
Bij astma zijn de luchtwegen overgevoelig voor bepaalde prikkels. Als reactie op deze prikkels trekken de spiertjes rond de luchtwegen samen. Het slijmvlies langs de binnenkant van de luchtwegen raakt ontstoken: het zwelt op en produceert meer slijm. Daardoor worden de luchtwegen nauwer. Het is niet duidelijk waarom de één astma krijgt en de ander niet. Erfelijkheid speelt een rol. Daardoor komen in één familie vaak meerdere mensen met astma voor.
Controles
Astma is heel goed te behandelen maar gaat niet echt over. Het kan zijn dat u jarenlang geen klachten heeft, maar de aanleg voor astma blijft aanwezig. Met de genoemde adviezen en medicijnen kunt u ervoor zorgen dat u zo weinig mogelijk last heeft van uw astma. Marjolein Hagemeijer is als Physician Assistant gespecialiseerd in chronische longaandoeningen. Zij voert deze onderzoeken uit en neemt de controle en begeleiding voor haar rekening. Als u alleen af en toe kortwerkende luchtwegverwijders gebruikt dan is controle niet nodig. Bel voor een afspraak, zodra u de kortwerkende luchtwegverwijder meer dan vier tot zes maal per week nodig heeft. Als u voor het eerst ontstekingsremmers krijgt, controleren we na twee tot vier weken hoe het gaat. Werkt het middel goed, dan komt u om de drie tot zes maanden voor controle. Soms lukt het om de medicijnen af te bouwen, maar als de benauwdheid regelmatig terugkomt, dan blijven ontstekingsremmers nodig.
Wanneer u ontstekingsremmers gebruikt wordt er twee keer per jaar een longfunctieonderzoek (blaastest) gedaan. Bij deze controles wordt veel aandacht besteedt aan voorlichting, leefstijl, inhalatie van de medicijnen en het zelf herkennen van de klachten. Als regelmatig bewegen of sporten niet goed lukt, bijvoorbeeld omdat u bang bent voor de benauwdheid, bespreek het dan op de praktijk. Schrijf vooraf op op welke momenten u benauwd wordt. Noteer ook hoeveel u wel kunt bewegen (bijvoorbeeld een korte wandeling) en waar u tegenop ziet.
Wanneer contact opnemen?
Neem contact op als de klachten niet verminderen of als u problemen heeft met de medicijnen.
Meer informatie?
Kijk Kijk voor meer informatie over astma op de site van het Astma Fonds: www.longfonds.nl